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kmenové války

Souhrn pravidel k aktuálnímu formátu: verze 23.2.
 
V balíčku je možné mít pouze karty vybraného kmene (Luteránská triáda, Půlměsíc, Synové Rasputina, Templáři + kmemová Černá legie s vlastní ikonou) a karty s Obecnou ikonou (mimo bojovníků s Obecnou ikonou, ti jsou zakázáni) Karty s ikonou Bratrstva, Černé legie a korporací jsou také zakázané.
V balíčku musí být minimálně 33% karet s ikonou vybraného kmene! (zaokrouhleno nahoru) bude náhodně kontrolováno.
4-karetní pravidlo: ve svém balíčku můžete mít maximálně 4 kopie jedné karty (kromě Omezených a Zakázaných)!

V balíčku musí být nejméně 60 karet, z toho 5 bojovníků.
V balíčku je povoleno mít vždy jen 1 kopii každé osobnosti z vybraného kmene (pro větší rozmanitost použitých bojovníků). 
Mužstvo a kohorta existuje: samovolně do nich však žádný bojovník sestoupit nesmí, nicméně je možné vykládat do mužstva / kohorty různé karty, např. Průmyslový komplex apod.
Totální válka.
Sabotáž: v případě, že bojovník nemá ve hře bojovníka je možné jen jednou za kolo a jako poslední akci sabotovat a získat tak polovinu hodnoty sabotujícího bojovníka (zaokrouhleno nahoru) ve VB. Získané body je možné libovolně rozdělit mezi VB a BO. Sabotáž nesmí následovat po souboji. Sabotáž není považována za útočnou akci.
Sideboard: standardně 25 karet.

České promo karty povoleny, specificky: Běž mu po krku, Luna, Neprůstřelná vesta, Zbloudilá střela ráže 70mm – ostatní mají ikonu Bratrstva, Kapitolu nebo Černé legie a jsou tedy zakázány.
Ragnarok: povolen, karty z dotisku, nebo je možné si vytisknout jednotlivé karty (ke stažení od Age, odkaz na Lapiduchu – klub DT).
České i cizojazyčné homemade karty jsou zakázané.

V balíčku je možné použít libovolný počet “Proxy karet“, tedy kopie karet (barevné, nebo černobílé) s čitelným textem!
Karty zakázané



· Dvojí služba

· Kartelové dohody

· Nemilosrdná účinnost

· Omezené zdroje

· Pěkné naděleni

· Podfuk korporací
· Přeškolení

· Sebevražedný útok

· Skromnost je nejvyšší ctnost

· Ty už si nějak poradíš

· Věhlasný sběratel

· Velký stratég

· Zásobovací potíže

· Záškodnictví

· Změna oběhu
+ všechny karty s ikonou Bratrstva, Černé legie a všech korporací (navíc jsou zakázáni bojovníci s Obecnou ikonou)

+ všechny karty které nevyšly v českém originálu

Karty omezené
· Božská inspirace

· Dar osudu

· Druhá šance

· Loupení a drancování

· Malá domů

· Napálen

· Neškodná cetka

· Odporné překvapení

· Opotřebení

· Přeškolení

· Rozsáhlá ofenzíva

· Stáhněte se

· Špinavá práce

· Úřední místnost

· Uspíšení požadavku

· Už ani slovo

· Zlé časy

· Žolík

Karty omezené speciálně pro formát Kmenových válek (způsobující zranění, nebo vyřazující bojovníka a další…)

· Kartáčová střelba

· Kočičí zlato
· Masakr
· MIA

· Minové pole

· Navigační chyba

· Ne tak zhurta

· Nenadálý ústup

· Osobní protiposádkové miny
· Ostřelovači 

· Osudová přitažlivost
· Poddejte se

· Primitivní past

· Protiposádkový granát
· Přeprogramován

· Převelení 
· Ruská ruleta
· Smrtelné zranění
· Technologická závada

· Už ani slovo 

· Zajatec

· Zanícená zranění
Karty vyřazené navždy ze hry (obětované) po použití:

· Dar osudu

· Loupení a drancování

· Nemilosrdná účinnost

· Přeškolení

· Tajný sklad   

· Uspíšení požadavku

+
všechny, na kterých je to napsané

+ 
všechny, které mají žlutou ikonu X

+
karty navždy vyřazené ze hry, jsou navždy vyřazené i v případě, je-li efekt dané karty zrušen, např.: Komunikačním šumem, nebo Zapuzením
Detailní obecná pravidla DT:

SOUBOJ: k řešení sporných situací vznikl popis jednotlivých fází souboje: 

1. Vyhlášení útočné akce 
- karty hrané kdykoliv/PAAT 
2. Určení útočníka a obránce 
- karty hrané kdykoliv/PAAT
3. Oznámení bitevní taktiky 
karty hrané kdykoliv/PAAT
4. Fáze bojových modifikátorů: připočítání bonusů poskytnutých jinými bojovníky, opevněním, válečnou zónou, atd… 
- karty hrané kdykoliv/PAAT (naposledy je možné zahrát karty jako: Vlna poctivosti, MIA, Bohem požehnaný, apod…) nebo třeba odpálit OPM 
5. Vyhodnocení výsledku boje 
- karty hrané kdykoliv/PAAT (v této fázi pak přichází na řadu karty „zahrajte ihned po souboji, tedy Únik o vlásek apod., ale také např.: Ústup.

6. Přidělení bodů

 - karty hrané kdykoliv/PAAT (např.: Napálen)

Přičemž Vlnu poctivosti, MIA, Bohem požehnaný atd. je možné zahrát kdykoliv po bodech 1. – 4. později již nemají na souboj žádný vliv.
Zbabělost je pak možné zahrát na útočníka pouze po vyhlášení útočné akce, tím je znemožněn útok (bojovník v úkrytu nemůže útočit) a protože již byla vyhlášena útočná akce není možné ani ukrytého bojovníka “otočit“ ven z úkrytu (útok musí být poslední akce).

V případě vyřazení útočícího bojovníka pomocí speciální karty ihned po Vyhlášení útočné akce, když hráč nemá ve hře jiného bojovníka schopného boje, je útočná akce ztracena. Pokud je ve hře jiný bojovník schopný boje, může zaútočit, atd. (Pokud se rozhodne neútočit, tak přijde o útočnou akci.)  V případě, že je útočící bojovník vyřazen v kterékoliv fázi po Určení útočníka a obránce, je útočná akce ztracena i když má hráč ve hře jiného bojovníka schopného boje!
Souboj končí přidělením bodů. Rozmysli si Mařenko rozmysli tedy platí dokud se nepřidělí body. Např.: Únik o vlásek nelze hrát Komunikační Šum, protože stále platí Mařenka.
VOZIDLA: 
Když je bojovník poprvé vybaven Vozidlem, hráč musí oznámit jestli je bojovník UVNITŘ nebo VNĚ Vozidla a umístit Vozidlo podle toho. Pokud si zvolíte mít bojovníka zpočátku VNĚ Vozidla, musíte ho stále ukázat vašim protivníkům, aby věděli, že je to Vozidlo. Umístění bojovníka DOVNITŘ Vozidla nestojí další akci.
NASTUPOVÁNÍ A VYSTUPOVÁNÍ Z/DO VOZIDEL: 
Bojovník s Vozidlem musí být buď UVNITŘ nebo VNĚ svého Vozidla. K označení, že bojovník je VNĚ Vozidla    (a tedy neschopný ho používat nebo získat jeho efekty), položte ho k bojovníkovi LÍCEM DOLŮ. K označení, že bojovník je UNVITŘ Vozidla, položte Vozidlo k bojovníkovi LÍCEM NAHORU. Bojovník smí nastoupit nebo vystoupit do/z svého Vozidla během kola kolikrát chce, ALE POKAŽDÉ KDY NASTOUPÍ NEBO VYSTOUPÍ MUSÍTE POUŽÍT JEDNU AKCI. Když Nastupujete/Vystupujete do/z Vozidla, prostě otočte kartu Vozidla.

Pokud je bojovník UVNITŘ Vozidla a Vozidlo je vyřazeno, bojovník je ZRANĚN (pokud je takto bojovník zabit nevydělají se tím žádné body).
Pokud je bojovník VNĚ VOZIDLA, smí užívat ostatní vybavení bez omezení, včetně zbraní. Bojovník je stále považován za majitele VOZIDLA.
Pokud je bojovník UVNITŘ VOZIDLA, musí dodržovat následující: 
a) Bojovník nesmí obdržet výhody opevnění. 
b) Protivníci bojovníka smí obdržet výhody jejich opevnění. 
c) Bojovník nesmí Vyhledat Úkryt. Bojovník v úkrytu nesmí Nastoupit do VOZIDLA a musí Opustit Úkryt před Nástupem do VOZIDLA. Pokud je bojovník "přinucen" do úkrytu prostřednictvím zahrané karty, bojovník je přinucen vystoupit ven ze svého Vozidla.

Bojovník uvnitř VZDUŠNÉHO KORÁBU nebo PONORKY NESMÍ útočit nebo BÝT NAPADEN jiným bojovníkem v souboji ZÁPASEM. Pokud bojovník s VZDUŠNÝM KORÁBEM nebo PONORKOU chce napadnout jiného Zápasem, musí nejprve Vystoupit z VZDUŠNÉHO KORÁBU nebo PONORKY. Přímo VOZIDLA a TANKY nejsou tímto způsobem ovlivněny.
ZVÍŘE:

Bojovník, který smí mít zvíře můžete dát zvíře jako 1 akci.
Bojovník může mít buď jedno zvíře, nebo jedno vozidlo. 
Bojovní nemůže mít více jak jedno zvíře. 
Další vybavení a relikvie může mít normálně. Na rozdíl od vozidel, ze zvířete nelze „sesednout“ v boji ho musí používat a nemá možnost volby. 
Modifikátory Z,S,O,H které zvíře poskytuje se přičítají k základním hodnotám bojovníka ještě před dalšími modifikacemi. 
Bojovník se zvířetem nemůže dobrovolně opustit stanici. 
Pokud je bojovník donucen stanici opustit efektem nějaké speciální karty, zvíře se vyřadí. 
Bojovník se zvířetem může využívat výhod opevnění a být v úkrytu.
 Bojovníci „považovaní za zvíře“ nemohou mít zvíře ani vozidlo, nemohou se transferovat a pokud jsou nuceni opustit stanici, jsou vyřazeni. 
Další pravidla:
- 
Hráč si smí prohlídnout své vyřazené karty, své navždy vyřazené karty a soupeřovi navždy vyřazené karty
- 
Sabotuje se modifikovanou hodnotou (například zdokonal se funguje)
· Hraní karet bez efektu nebo platného cíle není dovoleno (tzv. pálení karet). Př.: Zbabělost na soupeře který nemá bojovníky, Chuť války zahraná prvním hráčem v prvním kole, Negativní karma když soupeř nemá body, Poddejte se pokud jsou ve hře jen zranění bojovníci, atd.

· Kardinálské privilegium umožňuje hráči odhodit první nalízanou ruku a dobrat si znova. Jen jednou na začátku každé hry. V případě že nemá na první ruce bojovníka, ukáže karty soupeři (stačí ikony),původní karty zamíchá zpět do knihovny. Nejdříve si ale dobere nové karty, poté teprve zamíchá staré. Je možné provést Kardinálské privilegium i v případě, že má hráč na ruce bojovníka, v takovém případě se však karty stanou prvními odhozenými kartami.

· Karty nutící hráče platit periodicky body (Odsouzen k záhubě,Opotřebení,Pod přísným dohledem) se vyřazují, jakmile počet bodů klesne na nulu


· Pokud má soupeř bojovníka na stanici a vy ne, tak musíte svoji první akci transferovat svého bojovníka na stanici, nebo tam vyložit jiného. První akci v tomto případě nelze hrát Převelení, Nábor, Zajatce atd. První akce musí být transfer.


· Jestliže máte všechny své bojovníky v úkrytu, vaše první akci musíte vyložit bojovníka schopného boje nebo s bojovníkem opustit ukryt. Transfer má ale přednost.

· V případě, že na sebe v průběhu souboje narazí podobné speciální schopnosti, tak bude mít přednost útočící bojovník, resp.: hráč ovládající útočícího bojovníka. Např.: Situace: Bauhauský policista útočí na jiného Bauhauského policistu (bez jakýchkoliv modifikátorů) rána se udílí současně tzn.: oba se zraní současně, ale útočící bojovník bude mít přednost v zajmutí.
· Body získané za Sabotáž nebo zabití bojovníka lze rozdělit libovolně mezi body osudu a vítězné body

· Speciální karty, které jsou po použití navždy vyřazeny ze hry (vlna, sklad, malá domů) jsou navždy vyřazeny ze hry i v případě zrušení jejich efektu šumem, zapuzením, luteránem, apod.

· V prvním kole se nesmí útočit vůbec, tedy ani pomocí karet (např.: Rozsáhlou ofenzívou).

· Začátek kola je před samotným odběrem, proto lze hrát karty Uspíšení požadavku, Dar osudu, Chuť války, Bohem požehnaný, Iniciativa, Krvavý chtíč ještě před odběrem. Akce z Bohem požehnaný hraného před odběrem si můžete přidat ke svému kolu, anebo je odehrát okamžitě.


· Opevnění: ve hře můžete mít jen jednu kopii určitého opevnění (Archiv bratrstva, Algerotova citadela,…) pokud není na kartě uvedeno jinak, nebo pokud se karta přikládá k bojovníkovi (Průmyslový komplex, Barikáda z bodců..)

· Válečné zóny: ve hře můžete mít libovolný počet stejných válečných zón, bonusy však přidává vždy jen jedna z nich. 

Errata – Kmenové války:
· Hora masa v pohybu: jde hrát pouze na Zvíře, NE na bojovníka považovaného za zvíře.

· Jezdecký skaut: pokud je ve hře musí být všechny útoky směřovány na něj, včetně hození Protiposádkového granátu.

· Predátorián / Apokalypsa: pokud je ve hře Apokalypsa není třeba 2 akcí k útoku na Predátoriána.

· Predátorián / Protiposádkový granát: Pokud chce bojovník hodit Granát na bojovníka s Predátoriánem, musí na hození strávit 2 akce.

· Soumar: ztrácí svou schopnost „útoku na hráče“ hrajeme pravidlo Sabotáže.

· Thadeova pláň: chrání před efektem Zbabělosti, kterou nelze hrát pokud je pláň ve hře. (pálení karet), neochrání však před kartou Úplné zatmění.

Všeobecná karetní errata:

· Amnézie: neomezuje požívání síly KI ani daru Černé symetrie.
· Bohem požehnaný: hrané mimo své kolo, musíte akce provést bez přerušení jakoukoliv speciální kartou hranou kdykoliv, v opačném případě ztrácíte zbylé akce. Samozřejmě máte právo reagovat na soupeřovi karty Komunikačními šumi nebo Zapuzením. Pokud oba hráči mezi koly vyloží Bohem požehnaný, první hraje své akce ten kdo vykládal Bohem požehnaný první.
· Helitek drakoplaš, Plenitelský transportér: Jeli bojovník ve vozidle zabit, helitek/transportér zůstává ve hře.
· Kardinál Durand ruší imunitu jen pokud je ve hře.
· Kočičí zlato: Bojovník na kterého je zahráno Kočičí zlato není ještě ve hře a nemůže tudíž sesílat kouzla umění ZAPUZENÍ například.

· Malá domů jde hrát na komunikační šum.Malá domů nejde hrát na momentálně zrušenou kartu.
· Mising in action: Bojovníci kteří jsou MIA nemají na hru žádný vliv a ani ji nejsou ovlivňováni (po Zbabělosti nejdou do úkrytu atd.). Nejsou “cílovatelní“. Bojovníci kteří jsou pod Zajatcem nebo Navigační chybou nemají na hru vliv, ale hrou jsou ovlivňováni a jsou “cílovatelní“,např.: po zahrání Poddejte se budou zraněni, apod.
· Napálen: je možné zahrát na VB získané Přeškolením.
· Navigační chyba: Bojovník, “zachráněný“ z pod Navigační chyby (tedy je-li Navigační chyby vyřazena) je umístěn na Stanici.

· OPM se odpaluje až přímo při udílení rány, tzn. po odehrání všech bojových modifikátoru. Bojovník s prvním útokem provede úder první a pokud také automaticky zabíjí, protivník nestihne OPM odpálit.
(Situace 1. - Útočník má OPM a obránce první útok - obránce dá ránu první (muže tedy použít OPM pokud má) a pokud úročník přežije až tehdy muže použít OPM)
(Situace 2. - Útočník má OPM a obránce má OPM - rána se udílí stejně, ale úročník má tu výhodu že muže odpálit OPM první.) 
· Protiposádkový granát: nemůže být hozen za Ochranou zeď, jelikož se jedná o útočnou akci a bojovník za zdí nemůže být napaden.

· Přenos souboru: hraje se kdykoliv, ovšem je třeba spotřebovat akci na nové přidělení úkolu.
· Rozsáhlá ofenzíva: útok kdykoliv (neplatí, že útok musí být poslední akci). 

· Ukradené dokumenty: Hrajete-li Ukradené dokumenty na speciální karty, které vyžadují body nebo akce, musíte je znovu zaplatit. Krade-li soupeř kartu zpět musí opět zaplatit

· Úplné zatmění: Karty otočené po Úplném zatmění nemohou být “cílovány“ např. Kybermechanikem, Rovnováhou, Poplašným zařízením atd. Otočené karty aliancí relikvií, úkolů a jiných karet, které mohou být na stole jen jednou, mohou být vyloženy znovu, ale původní karty nesmějí být už otočeny. Archiv bratrstva, Tajemství, apod. Po zahraném Úplném zatmění stačí pak otočit (zaktivovat) Archiv bratrstva a karty pod ním se dají „vyndávat“.

· Úplné zatmění / vozidla: efekt úplného zatmění na bojovníka „nastoupeného ve vozidle“. Bojovník se odebere do úkrytu a je „vystoupen“ z vozidla a vozidlo je samo otočené lícem dolů, pro návrat do vozidla je tedy třeba aby bojovník opustil úkryt 1 akce, vozidlo se otočilo (úplné zatmění) druhá akce a teprve poté může bojovník nastoupit znovu do vozidla a to jako 3 akci. 

· Vymítání zranění je možné zahrát jako reakci na Smrtelné zranění. Bojovník zůstane zraněn.

· Zbabělost: 1) nemá vliv na bojovníky, kteří nesmějí vyhledat úkryt, nebo nikdy být v úkrytu. (Toshiro, Android vyhlazovač, Letec Trevor Bartoloměj, Úderná vzdušná kvalerie, vůdci korporací, atd…) Ale bude mít vliv např.: na Mladého strážce, který nesmí úkryt vyhledat dobrovolně.

· Zbabělost: 2) působí i na bojovníky ve Vozidlech. Zahráním Zbabělosti je bojovník okamžitě přinucen opustit Vozidlo a je "otočen" do úkrytu. Vzhledem k faktu, že je bojovník mimo Vozidlo, otočte Vozidlo také lícem dolů (viz. oddíl: VOZIDLA). Aby se bojovník dostal zpátky do Vozidla, musí jako jednu akci opustit úkryt a jako další akci nastoupit do Vozidla.
· Zjevné předurčení: teprve až je ohlášena fáze odběru karet, můžete zahrát Zjevné předurčení, nebo Cestu pravdy. Na tyto karty může být hrán Komunikační šum, Zapuzení atd. Ale jiné “kdykolivky“ mohou být hrány až po odběru karet.
· Zjevné předurčení: pokud je efekt zahraného Zjevného předurčení zrušen, např.: pomocí Komunikačního šumu, nebo Věkem pokroku je možné znovu zahrát nové Zjevné předurčení.

· Zjevné předurčení: pokud je efekt zahraného Zjevného předurčení zrušen, např.: pomocí Komunikačního šumu, nebo Věkem pokroku hráč dobírá normálně do 7 karet, pokud nezahraje další Zjevné předurčení.
· Zjevné předurčení lze mít na stole jen jednou. - pálení karet (podobně Paladinovo hrdinství).

· Zkus mě zastavit neochrání bojovníka se schopností léčit se před druhým zraněním.

· Žolíkovat lze žolíka. (to znamená, že lze “žolíkovat“ kartu, kterou již zahraný Žolík reprezentuje). 
· Žolík se při vyložení počítá již jako kopírovaná karta. (Př: Žolík vyložený jako Nekrotank nelze při vyložení šumět. Lze šumět pouze pokud kopíruje speciální kartu.)

Errata – Korporační války:
· Bauhauská Korporační Banka: má omezení 50 bodů na půjčení.

· Bauhuaský policista: zajme Doomtroopera i v případě, že tento Doomtrooper v souboji zemřel a byl zachráněn Únikem o vlásek.

· 
Bauhauský policista: Pokud policista zajme jiného policistu, který má “pod“ sebou již zajmutého bojovníka, tento zajmutý bojovník půjde do zajetí spolu s policistou a bude stále zajat.
· Doktorka Diana: nemůže se sama léčit v případě, že jako jediná v Mužstvu (nesmí do úkrytu).

· Ex-… žoldnéři jsou považováni za Doomtroopery.

· Helitek drakoplaš: pokud bojovník v Heliteku obdrží MIA nebo Převelení, je ztracen, nebo převelen pouze bojovník, Helitek zůstává ve hře. V případě MIA je bojovník vystoupen a umístěn mimo hru, pokud je MIA vyřazeno vrací se bojovník do mužstva, ne do Heliteku.
· Jake Kamer: nemůže dostat vybavení, které je určeno pro bojovníka s hodnotou 4 a menší, i když může dostat jakékoliv vybavení kromě toho určeného pro Černou legii? Stále tedy zůstává omezen hodnotou.

· Pěchotní sniper: viz.: text na kartě: „může provést útok střelbou…“ proběhne tedy regulérní souboj mezi sniperem a útočícím bojovníkem včetně opětování útoku a pokud tento bojovník přežije, může pokračovat v útoku na původní cíl.

· Přeprogramován: nezůstává ve hře, není možné ji vyřadit např.: Skrytými agenty. Přeprogramovaný bojovník si ponechá vybavení, které může mít i jako člen Kybertroniku (OPM, Lékárnička, …).

· Vůdce korporace neochrání hráče před Sabotáží. Stejně jako jakýkoliv bojovník, který se nesmí, nebo nemůže účastnit souboje.
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